Loading...
Skip to Content

< nazad

Zašto baš Blender?
____

Jednostavnost i kvalitet

Modeliranje u Blenderu jednostavno "leži na ruku". Ne postoje suvišne tehničke prepreke kao u 3DsMax-u. Ako nešto želiš da napraviš, jednostavno to napraviš. Slično kao u Sketchup-u.
Renderi su visokog kvaliteta i ne razlikuje se od standarda industrije. Ovo su samo neki od primera:

www.blenderartists.org

Komjuniti je zabavan :)

Ljudi koji okružuju Blender, developeri i korisnici, su fenomenalni! Sigurni smo da ni jedan drugi 3D softver nema komjuniti kao što je blenderov. Od snimanja tutorijala, bezbroj foruma i stotinu besplatnih 3D modela. Evo samo jednog primera:____0. korak

Kako da naučiš Blender, a ne odustaneš u prva 2 minuta?


Prati korake kojima smo išli i mi.

Izlistali smo tutorijale koje smo pratili i mi kada smo pri kraju faksa odlučili da se bavimo arhitektonskom vizualizacijom. Ukupno ima 6 koraka, od kojih je poslednji da nam pošalješ šta si napravio/la, tako da ih praktično imaš 5.

Učenje novih stvari je manje bolno, kada znaš da je i ostalima teško.

Zato smo napravili Discord kanal u kom se nalazimo mi iz Marsel ekipe, zajedno sa svima vama koji želite da naučite Blender i možda jednog dana postane deo Marsel-a ☕.

Uključi se na Discord kanal: Marsel's Lab


1. korak

Instaliraj Blender. Blender

Preuzmi i instaliraj Blender sa zvanične veb stranice. Nema krekovanja. Blender je open source i besplatan. Blender je dostupan za Windows, MacOS i Linux, a proces instalacije je jednostavan. Nakon što preuzmeš najnoviju verziju za svoj operativni sistem, jednostavno pratiš uputstva za instalaciju. Ako budeš naišao/la na problem, slobodno nam piši na mail adresu na dnu ove stranice.

2. korak:

Osnove: Krofna 🍩

Znamo da nije arhitektonska vizualizacija, ali polako, doćićeš i do toga.
Postoji mnogo tutorijala koji ti mogu pomoći da počneš sa Blenderom, ali ovo je po našem mišljenju najbolji. Blender Guru i njegov tutorijal sa krofnicom. Jednostavan, kratak i zanimljiv. Nakon ovog tutorijala ćeš steći odlične temelje u svetu 3D modeliranja.

3. korak:

Modeliranje: Søborg Chair by 'Fredericia' 🪑

Nakon što završiš krofnicu, vreme je da se uozbiljimo. Ovaj tutorijal će te naučiti osnove modeliranja prateći projekat i različite projekcije. U archvizu je to jako bitno.

4. korak:

Napokon:
arhitektonska vizualizacija 🗽

Izaberi neki archviz tutorial sa YouTube-a koji ti se sviđa. Samo obrati pažnju da je tutorijal novijeg datuma i da je verzija Blendera bilo koja posle 3.0+ Ovo su neki tutorijali koji se nama čine zanimljivim:

5. korak:

Napravi nešto što ti želiš! 😀

Ako si prošao/la predhodna tri tutorijala, imaš ozbiljne osnove da napraviš šta god poželiš. Prvi samostalan projekat neće biti lak. Obećavamo ti da ćeš u prvih 15min naići na problem na koji nemaš rešenje. Naš predlog je, otvori Google i opiši svoj problem što bolje možeš i pritisni enter. U 99 od 100 sličajeva, neko na svetu je već naleteo na taj problem i zatražio pomoć. Prati forume koje ti Google ponudi i na korak si od rešenja. Što pre se okreneš googlanju svojih 3D problema, brže ćeš napredovati.6. korak:

Pošaljite nam ono što si napravio/la

Tvoji prvi renderi ne moraju biti savršeni, a velike su šanse i da neće. Što pre pokažeš nekome svoje rendere, brže ćeš dobiti povrtanu informaciju i konstruktivne smernice. Za početak, pošalji rendere nama i popuni prijavu preko forme.jobs@marsel.rs

popuni formu